Huawei-chef gripen i Polen – misstänkt för spioneri

1:52 min

Två män har gripits i Polen, misstänkta för spioneri. Den ena mannen är en kinesisk medborgare och chef vid telekomföretaget Huawei i Polen.

Enligt nyhetsbyrån Reuters uppger polska myndigheter att mannens misstänkte brott inte ska vara kopplat till hans jobb på Huawei, men gripandet kommer i ett läge där flera länder överväger att blockera Huaweis utrustning, med hänvisning till nationell säkerhet. 
 
I veckan blev Norges regering att öppet deklarera att man överväger att utesluta Huawei från utbyggnaden av 5G-nätet. Likt andra länder som överväger eller tagit beslutet att utesluta den kinesiska telekomjätten är oron teleutrustningen kan möjliggöra att den kinesiska staten får en bakdörr in i tekniska system som kan användas för att övervaka och spionera.

Det är framförallt amerikanska myndigheter som drivit frågan och företaget självt har flera gånger förnekat påståendena och hänvisat till att det inte finns några kända fall där detta ska ha inträffat.

Enligt polska myndigheter ska misstankarna mot den Huawei-chefen vara kopplat till privata handlingar och inte till företaget. Gripandet kommer dock bara strax över en månad efter att Huaweis finanschef Meng Wanzhou greps i Kanada, på USA:s begäran. Det fallet handlade dock inte om misstänkt spionage utan om brott relaterade till USA:s Iransanktioner.

Post- och telestyrelsen, som delar ut tillstånd för 5G-utbyggnaden i Sverige, kan inte idag göra några särskilda reservationer för att stänga ute vissa företag i dagsläget, och den sittande regeringen har inte tagit ställning i frågan. Men Carl-Martin Vikingsson, pressekreterare för digitaliseringsminister Peter Eriksson att det är en fråga som diskuteras.