Centerpartiets Annie Lööf säger ja till Stefan Löfven som statsminister

2:52 min

Centerpartiets ledare Annie Lööf säger ja till Stefan Löfven som statsminister. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet har kommit överens om hur de kan samarbeta. Det här betyder att Stefan Löfven antagligen blir statsminister och får bilda en regering nästa vecka. Men allt är inte helt klart än.

De senaste fyra veckorna har Socialdemokraternas Stefan Löfven och Moderaternas Ulf Kristersson förhandlat med andra partier, för att hitta samarbeten. Båda behöver stöd från Centerpartiet och Liberalerna för att bilda en regering.

Idag berättade Centerpartiets partiledare Annie Lööf att de har kommit överens med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna. Därför kan de säga ja till Stefan Löfven som statsminister.

Planen är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska sitta i regeringen. Och Liberalerna och Centerpartiet ska samarbeta med dem om budgeten, och en del andra politiska frågor.

De fyra partierna har kommit överens om en lista med över 70 politiska frågor. Det här betyder att Centerpartiet och Liberalerna har fått igenom flera av sina politiska frågor.

Men allt är inte helt klart än. Det är partiernas ledningar som har kommit fram till förslaget. Men andra medlemmar i partierna måste också säga ja. Centerpartiet och Liberalerna ska ha möten under helgen. Många experter tror att de kommer att säga ja.

På måndag ska talmannen säga vem han föreslår som statsminister. Det kommer nästan helt säkert vara Socialdemokraternas Stefan Löfven. På onsdag ska politikerna i riksdagen rösta om förslaget.