Jobbdatorn kan gömma barnporr

2:06 min

1 av 500 jobbdatorer innehåller barnpornografiska bilder - det uppger IT-säkerhetsföretaget Net Clean i en färsk rapport. Övergreppsbilderna blir allt vanligare och grövre, men att hitta dem i kommunernas enorma datamängder är en svår utmaning.

– Det är fruktansvärda bilder! Det här är ett stort och bekymmersamt problem!

Det säger Kristofer Ljungberg, IT-chef i Bollnäs kommun som gärna skulle vilja trappa upp kampen mot olaglig barnporr i kommunens många datorer. Det finns nämligen datorprogram som kan hitta bilderna och till och med automatiskt larma polisen, berättar han.

– När det kommer in en övergreppsbild i en arbetsdator upptäcker programmet det och jämför med bilderna i polisens internationella bilddatabas över olagliga barnporrbilder. Man kan också styra larmet så att det går direkt till polisen, säger han.

Ett sådant program skulle kunna vara ett välkommet steg mot ökad datorsäkerhet i kommunerna, anser Kristofer Ljungberg.

– Det är en del av lösningen, men jag också tror att vi måste informera mer inom kommunen om det här ökande problemet. Vi inom IT-driften i Bollnäs har föreslagit att vi ska installera liknande program i kommunens datanätverk, men ännu har vi inte fått någon sådan beställning, säger han.

I dag letas det inte heller manuellt efter olaglig barnporr i länets kommunala datornätverk. Det visar en rundringning som P4 Gävleborg gjort till kommunernas IT-chefer i Gävleborg.

Datorerna är helt enkelt så många och datormängderna så stora att det inte går säger Anders Olsson, IT-chef vid Gävle kommun.

– Vi är 8000 medarbetare och 17 000 skolelever har också datorer. Det skulle vara ett stort material att titta i om man skulle söka överallt, konstaterar han.

Betyder det att kommunerna har en obefintlig kontroll av vad som finns i deras datorer?

– Att kalla kontrollen obefintlig är att spetsa till det, men visst! Det råder inget tvivel om att det kan finnas både olämplig och olaglig information lagrad i vår IT-miljö, säger Gävles IT-chef Anders Olsson.