Ryssland etablerar militär närvaro i Afrika

2:47 min

Ryssland vill få mer mer inflytande i länder på den afrikanska kontinenten. Ett av exemplen är Centralafrikanska republiken, där Ryssland redan har militär personal på plats.

Utanför huvudstaden Bangui ligger den forne centralafrikanske diktatorn Bokassas gamla egendom i Berengo.

Där, bredvid en staty av Bokassa som fortfarande står kvar, utbildas nu centralafrikanska soldater av minst 175 ryska, så kallade militära instruktörer.

Det tränas med vapen som Ryssland skänkte landet förra året. Det ska handla om allt från tusentals automatvapen till någon form av luftvärns-kanoner.

Det militära samarbetet som Ryssland och Centralafrikanska republiken kommit överens om innehåller också ryska säkerhetsrådgivare som jobbar nära landets president. Och landets överbefälhavare har fått utbildning i Moskva

Det beskrivs som ett militärt utbildningsläger men börjar alltmer uppfattas som embryot till en rysk militärbas, i landet där stora områden hålls av rebellgrupper.

Det var i Centralafrikanska republiken som tre undersökande ryska journalister dödades förra sommaren när de granskade närvaron av personal från ett rysk privat säkerhetsföretag, med tydliga kopplingar till Kreml.

Efter Sovjetunionens fall för drygt 25 år sedan lämnade Ryssland den globala militära scenen. Men sedan några år har president Putin ambitionen att ta sig tillbaka, på egen hand, inte i samarbete med västliga länder eller Kina.

Det tydligaste är Rysslands stöd för regimen i Syrien, där ryska styrkor, speciellt med massiva flygbombningar, vänt kriget till Assads fördel.

Men även i Afrika, där Ryssland de senaste åren har slutit avtal om militärt samarbete med en mängd olika länder, som Etiopien, Nigeria och Zimbabwe. Ryska intressen finns också i länder som Sudan, Eritrea, Angola och Egypten

Det handlar om inflytande, om att återvinna en maktbalans i förhållande till USA, men även Kina. Det handlar också om pengar, om energi, om att komma åt viktiga mineraler och som i Centralafrikanska republiken diamanter, guld och uran.

För att nå målet använder Ryssland, precis som många andra länder, sin stora vapenindustri som ett säkerhetspolitiskt verktyg, för att erbjuda mindre och fattigare länder vapen, som man kan peka på fungerat i ett blodigt krig som Syrien.

Det militära intresset för Afrika visar sig nog som allra tydligast i det lilla landet Djibouti på Afrikas horn.

Där finns, som på flera håll i världen en stor amerikansk bas, med drönar-operationer över Jemen och norra Afrika. Där finns också en kinesisk bas, japans enda militära bas utomlands och så en fransk och en italiensk bas.

Men Djibouti har sagt nej till Ryssland. Men i höstas blev det då klart att Vladimir Putin istället planerar en militär bas norr om Djibouti, i Eritrea.