Kina och Ryssland - stora orosmoln för Sveriges säkerhet

2:21 min

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ser ett allt mörkare säkerhetsläge för Sverige.

Han pekar ut både Ryssland och Kina som orosmoln. Hultqvist målade upp en dyster bild av den säkerhetspolitiska utvecklingen i sitt tal på Folk och försvars årliga konferens i Sälen.

– Vi kan inte blunda för att det säkerhetspolitiska läget över tid har försämrats, sade han.

Hultqvist pekar på rysk upprustning både av konventionella vapen och av kärnvapenförmågan, på att förstärkningar sker i Rysslands västra militärområde och i Kaliningrad och på att gamla sovjetiska baser i Arktisområdet aktiveras.

Till bilden hör också ett provokativt ryskt beteende både på marken och i luften, enligt försvarsministern.

Hultqvist vill inte bedöma säkerhetsläget som sämre än för ett år sedan, men uppger att försämringen har skett över tid.

Nytt är, enligt honom, att Ryssland avlyst stora områden såväl i Östersjön som utanför norska kusten för testverksamhet. Det är en "ny sorts form av markering", uppger Hultqvist.

– Det vi har att beakta är ett batteri av aktiviteter som sträcker sig över hela skalan med militär aktivitet och uppbyggnad, säkerhetspolitiska markeringar, psykologiska operationer, med vilseföring, splittring, överraskning, underminering och desinformation, sade försvarsministern.

– Spioneri och provokativt beteende med dominanshandlingar som ingredienser hör också till bilden.

Hultqvist anser också att det finns anledning att vara på sin vakt gentemot Kina. Han pekar på att Kina visat ökat intresse för Arktis och att landet för första gången deltog i en rysk marin militärövning i Östersjön 2017.