Blåsmusikpriset till klarinettisten Magnus Holmander

0:54 min

Vinnare i den första upplagan av det nyinstiftade blåsmusikpriset blev i helgen klarinettisten Magnus Holmander.

Juryn under ledning av Berwaldhallens chef Helena Wessman fastnade för Magnus Holmander med följande motivering:

"Klarinettisten Magnus Holmander har med en sällsynt skarp precision och skön musikalitet övertygat juryn. Han är en ekvilibristisk och initiativrik musiker med alla möjligheter till en strålande karriär. Hans blixtrande virtuositet, sceniska närvaro och klangfulla djup gjorde honom till en självklar vinnare av Blåsmusikpriset 2019."

Holmander får som pris spela med en lång rad av landets professionella blåsorkestrar. Han har nyligen medverkat i produktionerna Dollhouse och Genesis med Martin Fröst och arbetar återkommande med kompositörer som Rolf Martinsson, Anders Hillborg och Benjamin Staern. I finalen framförde han musik av Verdi och en klarinettkonsert av Rolf Martinsson som hade översatts till blåsorkester.

Säsongen 2019/2020 kommer han att vara Sveriges representant i "Rising Star" med 21 konserter runt om i Europa. 

Finalen av blåsmusikpriset ägde rum på söndagen på Berwaldhallen i Stockholm. Där tävlade Holmander mot trombonisten Jonathan Goodwin och slagverkaren Johan Söderholm. De tre hade tagits ut bland 50 musiker på träblåsinstrument, bleckblåsinstrument och slagverksinstrument som i höstas provspelade för Kungliga musikaliska akademiens nationella stipendiejuryer.

Hör också intervjun med Holmander via länk till Klassisk morgon i P2 härnere!

Blåsmusikpriset är ett systerpris till Sololistpriset, har liksom det förra Kungliga musikaliska akademien som huvudman och kommer att äga rum vartannat år.