V har tagit beslut – kan fälla Löfven

2:31 min

Vänsterpartiet väntas ge besked om de kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister eller inte efter Jonas Sjöstedts möte med talmannen. Partiet har kallat till pressträff. I eftermiddag ska talmannen presentera sitt förslag till statsminister, efter samtal med samtliga partiledare.

Men dessförinnan kommer Vänsterpartiets riksdagsgrupp att samlas för att ta ställning till om de ska släppa fram Stefan Löfven som statsminister eller ej.

Enligt uppgifter till TT har Vänsterpartiets partistyrelse redan fattat ett beslut om huruvida partiet ska rösta nej eller släppa igenom S-ledaren Stefan Löfven som statsminister.
  
Klockan 11.40 ska Vänsterpartiets ledare, Jonas Sjösted, ha samtal med riksdagens talman, Andreas Norlén inför statsministeromröstningen som hålls på onsdag. Efter det har partiet kallat till pressträff. 

Hittills har det betraktats som närmast självklart att Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven som statsminister. Men en formulering i överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centern fick vänsterpartister att ilska till.

Det står: Denna överenskommelse Innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden.  

I stället för att lägga ner sina röster, som är brukligt för partier som anser sig kunna tolerera en statsministerkandidat, så finns det nu de inom Vänsterpartiet som vill rösta nej.

På söndagskvällen samtalade partistyrelsen om dilemmat och i dag, på förmiddagen, ska det diskuteras i riksdagsgruppen.

Jonas Sjöstedt måste ju kunna berätta för talmannen hur hans riksdagsgrupp kommer att rösta, eftersom det i sin tur påverkar talmannens beslut om vem han ska föreslå för omröstningen på onsdag.

Varför var det då nödvändigt att ta med den formuleringen i uppgörelsen? Såhär svarar Liberalernas partiordförande, Jan Björklund.

– Ja, men det är ju därför vi går in i det här mittensamarbetet, därför att de båda ytterkantspartierna ska få ett minimalt politiskt inflytande. Det är själva idén för oss. Sedan får alla partiet naturligtvis ta ställning till detta.

– Och Vänsterpartiet står ju i sitsen att välja mellan en sådan här mittenlösning, att släppa fram den, eller så kan ju Vänsterpartiet hamna i sitsen att det är de som driver fram en högerregering, säger Jan Björklund.
  
Om vänsterpartisterna gör gemensam sak med moderaterna, kristdemokraterna och sverigedemokraterna i onsdagens omröstning, så innebär det att Stefan Löfven får 182 röster emot sig och därmed blir han inte vald.

Om vänsterpartisterna i stället lägger ner sina röster, och trycker på den gula knappen. Då får Stefan Löfven bara 154 röster emot sig, vilket innebär att han är vald, eftersom det krävs minst 175 röster för att fälla en kandidat.

På måndagen klockan 10.00 kommer Stefan Löfven, som första partiledare, in till talmannen och sedan följer de andra, en och en med 25 minuters mellanrum. Klockan 16.00 meddelar Andreas Norlén vem han föreslår som statsministerkandidat.