Kinesisk media fördömer Huawei-gripandet

1:22 min

Efter att en anställd på den kinesiska telekomjätten Huawei greps i förra veckan i Polen misstänkt för spioneri, kräver kinesiska statsmedier nu vedergällning mot Polen.

"Hela världen förstår att Polen har gått USA:s ärenden den här gången, och vi borde låta dem få smaka lite av sin egen medicin", skriver den kommunistpartistödda tidningen Global Times i sin kinesiska nätupplaga idag.

Ropen på kinesisk vedergällning mot Polen kommer efter att chefen för det kinesiska telekombolaget Huaweis informationsavdelning greps av den polska säkerhetspolisen i tisdags förra veckan.

PR-chefen Wang Weijing greps samtidigt som den polske medborgaren Piotr Durbajlo, som arbetat både som telekomkonsult och på säkerhetsklassade positioner i den polska staten. Båda anklagas för att vara spioner. Huawei har tagit avstånd från sin informationschef i Polen.

Det kinesiska telekombolaget Huawei är huvudkonkurrent till det svenska telekombolaget Ericsson. I det USA-allierade Polen bedriver Huawei testverksamhet för det nya kommunikationsnätet 5G tillsammans med det delvis statsägda franska telebolaget Orange och tyska Deutsche Telekom.

Huawei har inte pekats ut som misstänkt i Polen. Däremot har företaget tidigare blivit indraget i internationell storpolitik och har förbjudits att delta i anbudstävlingar om att bygga upp 5G-nät i flera länder.

Efter att Huaweis finanschef i USA greps i Kanada i december, på begäran av amerikanska myndigheter, har två kanadensiska medborgare gripits av säkerhetspolisen i Kina.