Måndag 14 januari 2019

Att vinna blåsmusiktävlingen gav stort adrenalinpåslag

4:41 min

Det var mycket som bubblade kring Magnus Holmanders vinst i Blåsmusiktävlingen i Berwaldhallen igår. Uppladdningen, urladdningen och så champagnen efteråt.

I år är första gången som Blåsmusikpriset delas ut. Tre unga instrumentalister i början av sin karriär stod i final igår i tävlingen som arrangeras av Kungliga musikaliska akademien, ett nätverk av flera professionella blåsmusikorkestrar och Berwaldhallen. Syftet med tävlingen är att lyfta fram blåsmusiken som konstform och få fler unga att satsa på blåsinstrument. 

Efter att alla finalisterna framfört sina stycken stod klarinettisten Magnus Holmander som vinnare. Pernilla Eskilsdotter fick en pratstund med honom.

Jag fick höra att du inte sovit så mycket i natt. Vad gjorde du istället, hur firade du?

– Vi käkade god middag, drack lite champagne och satt hemma och bara njöt.

Det tar ett tag efter en sådan här prestation att bara landa.

– Ja, det är mycket adrenalin man har.

Hur tacklar du adrenalinet innan du ska spela?

– Jag brukar faktiskt lyssna på annan musik strax innan jag ska gå in på scen, säger Magnus Holmander och avslöjar att han innan just den här tävlingen lyssnade på Justin Bieber.

Ett oväntat val, kan tyckas.

– Jag tycker det är skönt, jag känner mig mer avkopplad och kan slappna av mer på scen.

Och det tycks fungera bra för alla bitar föll på plats i Magnus Holmanders framförande och han vann tävlingen. Priset är att få vara solist med flera av landets professionella blåsorkestrar under två års tid. Så var inte kalendern fulltecknad innan, så lär den vara det nu.

Juryns motivering:
"Klarinettisten Magnus Holmander har med en sällsynt skarp precision och skön musikalitet övertygat juryn. Han är en ekvilibristisk och initiativrik musiker med alla möjligheter till en strålande karriär. Hans blixtrande virtuositet, sceniska närvaro och klangfulla djup gjorde honom till en självklar vinnare av Blåsmusikpriset 2019."