USA hotar tyska företag: Samarbeta inte med Nord Stream 2

1:21 min

Den amerikanske ambassadören i Berlin har skickat brev till tyska företag, som arbetar med gasledningen Nord Stream 2, och varnat för sanktioner om de fortsätter samarbetet med Ryssland.

USA:s Tyskland-ambassadör Richard Grenell har skickat brev direkt till flera tyska företag som deltar i bygget av gasledningen genom Östersjön.

Deras samarbete med Ryssland diskvalificerar dem för medverkan i amerikanska projekt, står det i brevet enligt tyska medieuppgifter. Det ska inte ses som ett hot utan som ett förtydligande av den amerikanska hållningen, enligt en talesperson för den amerikanska ambassaden.

Det är inte första gången den amerikanske ambassadören direkt blandar sig i tysk politik och det möter skarp kritik här, bland annat från kristdemokraternas talesperson i utrikespolitiska frågor.

– Det här borde föranleda en protest från den tyska regeringen, säger Jürgen Hardt, utrikespolitisk talesperson i CDU. Synpunkter på handelspolitiken eller Rysslandspolitiken borde diskuteras internt och inte genom hot mot enskilda företag, fortsatte han.

Den amerikanska kritiken mot Nord Stream 2 fokuserar på att Tyskland gör sig beroende av Ryssland för sin energiförsörjning och att Ukraina går miste om viktiga transitintäkter när gasen inte längre transporteras genom Ukraina. Men det finns också amerikanska intressen att exportera egen gas till Europa.

Tyska UD har inte kommenterat brevet. Men nyligen tillbakavisade utrikesminister Heiko Maas den återkommande kritiken från USA och betonade att Europas energipolitik avgörs i Europa och ingen annanstans.