Trump: Vi kan ödelägga Turkiets ekonomi

1:29 min

USA:s president Donald Trump hotar att sänka Turkiets ekonomi om landet attackerar de USA-allierade kurdiska styrkorna i Syrien. Det skriver Trump på Twitter.

Turkiet menar att att USA gör ett stort misstag om de likställer syriska kurder med medlemmarna i stridsstyrkan YPG.

– Vi kommer att ödelägga Turkiets ekonomi om de attackerar kurderna, vi kommer att inrätta en säkerhetszon i nordöstra Syrien och vi vill inte heller att kurderna provocerar Turkiet, det var kontentan i två meddelanden på Twitter från USA:s president Donald Trump.

Ända sedan Trump strax innan jul meddelade att USA skulle kalla hem sina styrkor från nordöstra Syrien har det turkiska krigsmaskineriet ljudit allt högre. President Erdogan har flera gånger sagt att Turkiet när som helst kan attackera YPG-styrkor. Alltså de kurdiska styrkor som ingått i den allians som samarbetat med USA för att besegra terrorsekten IS i Syrien.

Turkiska regeringstalesmän har till och med sagt att att offensiven kan inledas trots att amerikanska styrkor finns kvar i området. Turkiet ser YPG som terrorister, som den syriska grenen av terrorstämplade PKK.

I Turkiet uppmanar president Erdogans talesman USA att respektera och hedra samarbetet mellan USA och Turkiet. Men presidentens talesman säger också att USA gör ett fatalt misstag om de tror att syriska Kurder och YPG styrkorna är samma sak.

– Turkiet skyddar kurder och slåss mot terrorister och terrorister kan aldrig vara våra allierade, sa Erdogans taleman.

Trumps uttalande har ändå redan fått den redan känsliga turkiska valutan att tappa rejält mot dollarn.