Polis Finland
Finsk polis. Arkivbild. Foto: LEHTIKUVA, TT.

Flera misstänkta sexbrott mot barn i Finland

1:27 min

Misstänkta våldtäkter mot barn utreds i Uleåborg i Finland. De misstänkta gärningsmännen uppges ha kommit till Finland de senaste åren.

Med bara tre månader till riksdagsvalet har brotten lett till debatt om migration.

– Unga män har, främst via sociala medier, lockat unga flickor, till och med under 15-åringar och utnyttjat dem, sade inrikesminister Kai Mykkänen från Samlingspartiet till Yle.

Det var i Uleåborg som de första fallen av de uppmärksammade sexualbrotten mot barn uppdagades i månadsskiftet november-december. Enligt polisen utreder man nu närmare tio fall i Uleåborg.

Offren för de senaste fyra fallen uppges vara flickor under 15 år och brotten ska ha skett sommaren 2018. Brottsrubriceringen är våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande av barn och sexuellt utnyttjande av barn.

Efter en polisoperation i Helsingfors i helgen står det nu också klart att åtminstone ett barn i Helsingfors misstänks ha utsatts för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande.

De misstänkta förövarna i Uleåborg och Helsingfors uppges ha kommit till Finland under de senaste åren och det har uppstått en livlig debatt i Finland om migration, asylsökande och brott.

Med tre månader till nästa riksdagsval förutspår många att frågor som berör det här kommer att få mycket utrymme då valkampanjerna kör igång på allvar.

Regeringen i Finland ska diskutera de uppdagade fallen av brott mot barn. Likaså får de olika partiernas och politikernas åsikter om hur Finland ska förhålla sig till brott av den här typen, mycket spaltutrymme i de finländska medierna.

Ryktena om brotten och vilka som är misstänkta för att ha utfört dom har lett till att bland annat polisen i Uleåborg säger sig ha fått kännedom om att flera personer med utländsk bakgrund - bland dem barnfamiljer - har utsatts för hat och hot samt osakligt och hotfullt beteende.

Inrikesminister Kai Mykkänen säger till Yle är det tragiskt att en del av brottsoffren i Uleåborg verkar ha utsatts under en längre tid, innan polisen fått kännedom om brotten och börjat utreda dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista