Vänsterpartiet säger nej till Löfven – om de inte får vara med och samarbeta

3:43 min

Vänsterpartiet vill inte låta Stefan Löfven bli statsminister, om de inte får vara med och bestämma mer. Nu får partierna två dagar till på sig att komma överens.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet har förra veckan kommit överens om hur de ska samarbeta för att få en regering. De har gjort en lista med över 70 politiska frågor som de är överens om. Planen är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska sitta i regeringen, med Stefan Löfven som statsminister. Och Centerpartiet och Liberalerna ska samarbeta med dem om budgeten, och en del andra politiska frågor.

I planen står också att Vänsterpartiet inte ska få vara med och bestämma något om politiken. Det har gjort vänsterpartisterna arga. För Vänsterpartiet måste också stötta Stefan Löfven, för att han ska bli statsminister. Om de röstar nej kan Stefan Löfven inte bli statsminister. Nu säger Vänsterpartiet att de inte går med på den här planen.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt säger att de vill ha Stefan Löfven som statsminister. Men de kan inte kan rösta på honom, om de inte får vara med och bestämma något om politiken över huvud taget. De vill att Stefan Löfven ska säga att Vänsterpartiet kommer kunna samarbeta med regeringen i en del frågor.

Om Socialdemokraterna inte ändrar sig kommer Vänsterpartiet att rösta nej. Det sa Jonas Sjöstedt idag.

– Jag är övertygad om att Stefan Löfven också vill ha de lösningarna. Att han vill bli statsminister. Men vi är inte där än. Skulle situationen gå oförändrad från det som har sagts i helgen, då kan inte vi rösta gult. Det måste till någonting annat. Och det är det som vi kommer ägna de kommande timmarna och dagarna åt, att diskutera med Stefan Löfven om att hitta det. Förutsätter man våra mandat så är det orimligt att vi ställs helt utan inflytande. Det är inte acceptabelt, sa Jonas Sjöstedt.

Planen var att riksdagen skulle rösta om en statsminister på onsdag. Men Socialdemokraternas Stefan Löfven och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt bad om mer tid för att prata med varandra. De vill försöka komma fram till en lösning.

Så nu har talmannen Andreas Norlén ändrat tiden. Omröstningen om statsminister blir på fredag istället.