Musikprofiler har många falska följare

2:37 min

Personer från musikindustrin sticker ut när det gäller att ha falska följare på Twitter. Det visar en analys som Sveriges Annonsörer gjort.

Hela annonsindustrin måste nu tänka om och ta sig i kragen, anser Sveriges Annonsörer. 
 
– Det vi kunde se stack ut, det var musikindustrin. Många profiler med musikbakgrund hade väldigt mycket fejkföljare, säger pressansvarige Tero Marjamäki.

Vad beror det på?

– Svårt att säga. Men det kan ju vara att det finns ett skivbolag eller en annan aktör som har ett syfte med att den här profilen ska se större ut än vad den är och locka till sig mer lyssnare, säger Tero Marjamäki.

Det går lätt att köpa följare, gilla-markeringar och visningar av videoklipp i sociala medier. Botar kan också ligga bakom popularitet.

Förutom musikindustrin så har sociala medieprofiler med modeinriktning och också vissa politiker, särskilt de med hårda tonlägen, en hög andel falska följare, visar Sveriges Annonsörers undersökning.

Med olika dataverktyg analyserade de nyligen 300 svenska profilers konton med många följare på Twitter. I snitt hade profilerna 24-30 procent falska följare. Vissa personer hade betydligt högre siffror.

– Vi reagerade – med fasa är väl kanske att ta i, men med förvåning. Dels över att vissa profiler har så mycket, dels att totalen är så hög. Annonsörerna måste ta till sig det här och också allmänheten, säger Tero Marjamäki.

Allt fler svenska och utländska annonsörer ser nu över sina influencers och att trafiken är verklig i sociala medier. Sveriges Annonsörer konfronterar nu flera av personerna som har många falska följare.

Marjamäki berättar att amerikanska flingföretaget Kelloggs nu bara arbetar med personer med äkta räckvidd efter att ha upptäckt att en anlitad influencer manipulerat en annonskampanj.

Annonsföretag har pengar och makt att påverka, influencers har ett ansvar att ta bort sina falska följare och media behöver se över vilka man lyfter fram som inflytelserika personer, anser Tero Marjamäki.

– Medier har absolut ett stort ansvar också att gå ned i siffrorna och inte bara köra en topplista med ”de här är jättestora på sociala medier”, när man vet att det finns väldigt mycket fejktrafik. Det kan ju ställa om en hel topplista, poängterar han.