Kinesiskt storbolag köper majoritet i Nevs

2:02 min

Kinesiska storbolaget Evergrande köper 51 procent av aktierna i elbilstillverkaren Nevs. Evergrande betalar över åtta miljarder kronor för aktierna, uppger Nevs ordförande i en intervju med Ekot.

– Det här är ett revolutionerande steg för Nevs. Vi kommer nu kunna starta produktion i Trollhättan tidigare. Det är en drömpartner för Nevs och Nevs är en drömpartner också för dem, säger Kai Johan Jiang till Ekot.

Affären som nu har genomförts innebär att Kai Johan Jiang äger 49 procent av elbilstillverkaren och Evergrande 51 procent.

De tidigare delägarna staden Tianjin och det statliga bolaget SRIT har köpts ut.

Hur mycket är Evergrande villiga att investera i Nevs?

– Evergrande kommer att satsa miljardbelopp framöver, säger Jiang till Ekot.

Nevs har haft ekonomiska problem under lång tid och därför sökt efter en ny ägare och nu har företaget alltså nått det målet.

Bilföretaget planerar att börja bygga sin första elbil senare i år i Kina. Det är betydligt senare än vad som först planerades.

När produktionen i fabriken i Trollhättan kan starta är fortfarande oklart, men ska man tro Kai Johan Jiang kan det alltså bli tidigare än i slutet av 2020.

Evergrande är ett stort företag, säger den oberoende Kinarådgivaren Frédéric Cho.

– Det är Kinas största fastighetsbolag med 140 000 anställda och en omsättning på 440 miljarder kronor. Det är en stor och tung aktör, säger han.

Finns det några risker för Trollhättan som du ser det – att det kinesiska företaget struntar i Trollhättan och enbart fokuserar på Kina?

– Nej. Det skulle förvåna mig högeligen. Att Trollhättan skulle vara ifrågasatt det tror jag absolut inte, säger Cho.