Skidtävling för funktionsnedsatta stoppas

2:16 min

I slutet av januari skulle det bli en tävling i Östersund för skidåkare
som har intellektuell funktionsnedsättning. Både svenska och utländska åkare var välkomna.

Men tävlingen har nu stoppats, för att det blev för få deltagare.

En av de som har ansvar för den inställda tävlingen är Fredrik Andersson på Parasportförbundet:
– För oss är det jättetråkigt och samtidigt är det kanske ännu tråkigare för dem som hade anmält sig och hoppades få komma hit till Sverige och Östersund.

Förberedelse för Paralympics

Tävlingen i Östersund skulle bli en förberedelse för att i framtiden kunna ordna Paralympics, som är väldens största tävling för idrottare med funktionsnedsättning.

Som det är just nu så är Vinter-Paralympics bara öppet för dem som är blinda, sitter i rullstol eller har andra fysiska funktionsnedsättningar. Men nu finns det planer för att i framtiden öppna vinter-Paralympics även för dem med intellektuell funktionsnedsättning.

Innan det kan bli verklighet ska det först göras tester och förberedelser. Bland annat för att ta reda på hur idrottarna kan delas in i olika klasser
så att tävlingarna blir rättvisa. Det var alltså en sådan testtävling som skulle ordnas i Östersund i mitten av Sverige den 22 och 23 januari.

Fler anmälda åkare behövs

De organisationer som har ansvar för tävlingen tyckte att det blev för få skidåkare anmälda, bara 10 personer. Därför stoppas alltså täviingen, säger Fredrik Andersson:

– Det är jättetråkigt, men vi tänker inte ge upp. Vi ska nu jobba för nästa år, alltså 2020. Jag tror att det finns många skidåkare därute i världen, som åker skidor med just den här funktionsnedsättningen. De vill vi nå på något sätt. Vi ska hitta en väg att kunna nå dem.