Ny kammarmusikfestival blickar mot USA

3:05 min

På torsdag smygstartar den nya kammarmusikfestivalen Frontside i Göteborg. Under fyra dagar kommer Röda Stens konsthall fyllas med svenska och internationella musiker. Bakom festivalen står bland annat Karin Dornbusch som tidigare var konstnärlig ledare för Båstad kammarmusikfestival.

Årets upplaga är den första någonsin av kammarmusikfestivalen som fått temat m/s Transatlantic och fokuserar på musik som på olika sätt har kopplingar till USA. Konstnärlig ledare för festivalen är Karin Dornbusch och hon fick iden till temat från Göteborgs historia som hamnstad och utpost till det stora landet i väst.

- Inte långt från Röda Stens konsthall ligger den gamla Amerikakajen där de stora båtarna gick med svenska emigranter som utvandrade till Amerika när vi hade det tufft i Sverige, säger hon.  

Under festivalens tio konserter kommer musik av bland annat Amy Beach och Leonard Bernstein spelas tillsammans med både äldre kammarmusik och mer moderna kompositörer som Terry Riley och Steve Reich.

En kompositör som Karin Dornbusch vill lyfta fram lite extra är den ungerska tonsättaren Béla Bartók vars historia passar bra in på festivalens tema.

- Han var ungersk tonsättare som kom till New York. Vi kommer framföra ett stycke av honom, Contrasts, där har han dels tagit med sina ungerska rötter men sen så anar man också jazzrytmer.