Alexander höll också tyst om diagnosen - ville göra lumpen

1:32 min

Nu, sen DO inlett en tillsyn mot Försvaret för att utreda eventuell diskriminering, är det fler hemvärnssoldater som träder fram och berättar att de hållit tyst om sin neuropsykiatriska diagnos för att få göra lumpen.

En av dem är läraren Alexander Skytte som hörde av sig till P4 Värmland för att tacka för att vi lyft frågan med granskningen #diagnosenstängerdörrar.

Alexander Skytte, 28, gjorde sin värnplikt efter att ha förtigit sin ADHD-diagnos som han fick när han var tio år. Detta efter att ha blivit varnad i förväg av kamrater för att säga sanningen i Rekryteringsmyndighetens frågeformulär.

– En av dem hade kommit på mönstringen och berättade där för psykologen att han hade ADHD, och då avbröt de på stört utan att göra klart testerna, det var bara att åka hem, berättar Alexander Skytte som velat göra lumpen ända sen han var barn.

– Jag har en stark motivation att stå upp för andra människor. Jag vill känna mig behövd i samhället, att jag gör nytta.

Under mönstringen blev Alexander godkänd i alla tester och nu är han med i hemvärnet sedan åtta år. Han är kritisk till att Rekryteringsmyndigheten inte låter alla mönstra, oavsett diagnos.

– Det är fel att man inte får chansen som alla andra. Det finns absolut en viss problematik i det, men jag tror man missar många talanger som verkligen behövs. Till exempel att man klarar av att arbeta i ett högre tempo, eller att hantera mycket information. Det skulle de här testerna visa om de bara får komma till mönstringen, tror Alexander Skytte.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har nu inlett en tillsyn av rekryteringsmyndigheten för att utreda om deras bortsållning är förenlig med diskrimineringslagen.

- Jag hoppas det leder till en rättvis mönstring. Att man inte döms ut direkt bara på pappret för en diagnos man fick när man var barn, eller nåt som man faktiskt kan hantera, säger Alexander Skytte.