Minkuppfödning får fortsatt grönt ljus

2:01 min

Det finns inga skäl att skärpa kraven på pälsdjursbranschen, har Jordbruksverket kommit fram till i en ny rapport.

Det finns ett 70-tal gårdar i Sverige där minkar föds upp för pälsens skull och Jordbruksverket har på uppdrag av regeringen undersökt om minkar i bur har möjlighet att göra saker som är viktiga för deras välbefinnande.

Men den frågan har inte gått att besvara, enligt Karin Åhl, som står bakom Jordbruksverkets rapport. Hon menar att minkarna måste studeras noggrannare, och då behövs pengar till ny forskning.

– Sådana forskningsstudier kan man lägga upp så att man filmar minkarna under hela dygnet, olika perioder på året, säger hon.

Det var Miljöpartiet som tryckte på för att minkarnas välmående skulle utredas. Miljöpartiet har länge jobbat för att minkfarmerna i Sverige ska läggas ner. Men Jordbruksverket föreslår inga lagändringar.

Minkarna har enligt rapporten fått det bättre sedan det kom nya krav för två år sen. Kraven innebär att varje bur ska ha två våningsplan, så att minkarna kan röra sig i höjdled, och att minkarna ska ha olika föremål att leka med.

På Niklas Olssons minkfarm utanför Skara har minkarna slangbitar och plastmuggar att leka med i burarna. Och de utnyttjar våningsplanen ofta.

– Den här etageburen använder de flitigt. De går upp och ner, och lägger sig där uppe och spanar. Djuren mår ju bättre av det här, säger han.

Niklas Olsson, som också är ordförande i branschorganisationen Svensk mink, tycker att Jordbruksverkets nya rapport är bra.

– Den markerar att vi sköter våra djur på ett bra sätt.

För Miljöpartiet är rapporten däremot en besvikelse - partiet hoppades att den här utredningen skulle bli början på slutet för minknäringen.

– Jag tycker att den är lam, jag hade hoppats på tydligare riktlinjer från Jordbruksverket, säger Miljöpartiets talesperson i djurskyddsfrågor, Elisabeth Falkhaven.

Men enligt Karin Åhl på Jordbruksverket går det inte att säga om minkarna saknar något, till exempel vattenbassänger att simma i. Där är forskningen tvetydig.

Och för att veta hur minkarna mår behöver man studera om de har ett stereotypt beteende, enligt Karin Åhl, och sådana studier har inte gjorts efter att minkarna flyttade in i de nya, större burarna.