Valet 2018 i P4 Jönköping

Efter Vänsterpartiets besked: "Ville fälla Löfven redan nu"

2:31 min

Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven (S) som statminister, trots att fyrpartiöverenskommelsen är kvar. Reaktioner kommer både internt och utifrån.

– Det är ju ingen hemlighet att jag ville gå ett steg längre och redan nu fälla Stefan Löfven eftersom jag tycker hans kandidatur bygger på en borgerlig grund, säger Mikael Ekvall, vänsterpartiskt regionråd i Region Jönköpings län.

Han beklagar beslutet men säger samtidigt att partistyrelsen "hittat en klok och ganska hård mellanväg".

Jag har inte sett pappret och är mycket tveksam till om det finns...

I måndags meddelade Vänsterpartiet att de kommer rösta nej till Stefan Löfven som statsminister om det inte sker ett flertal ändringar i den överenskommelse som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet slutit. Efter samtal mellan Stefan Löfven och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt meddelade den senare i dag att Vänsterpartiet kommer släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Men överenskommelsen S-MP-C-L emellan ligger fast.

– Det som hänt är att vi ändå fått löfte om att vi visst har inflytande över politiken. Vi har inte inflytande över den överenskommelse, vi är inte en del av överenskommelsen och vill inte vara någon del av den men vi har rätt att ha inflytande över politiken som förs, säger Ciczie Widby (V) som är riksdagsledamot och partistyrelsemedlem från Jönköping.

Ett skrivet dokument om hur Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ska kunna fortsätta samarbeta finns, enligt Jonas Sjöstedt. Men Emma Carlsson Löfdahl (L), riksdagsledamot från Eksjö, tvivlar på dokumentets existens.

– Det finns väl olika uppfattningar om vad som står i pappret och om pappret finns över huvud taget. Jag har inte sett pappret och är mycket tveksam till om det finns, säger hon till P4 Jönköping.