Gränspolisen: Allt fler företag utnyttjar olaglig arbetskraft

3:00 min

Polisens utredningar om personer som jobbar utan arbetstillstånd i Jämtlands län ökar.

Många som saknar arbetstillstånd i Sverige utnyttjas. Ny lagstiftning innebär att polisen kan göra fler kontroller.

Det är faktiskt jättevanligt. När vi åker ut och gör våra arbetsplatsinspektioner så får vi nästan träff varje gång, säger Kristina Molin, utredare vid gränspolisen i Östersund.

Det handlar om brott mot utlänningslagen där både arbetsgivaren och den person som jobbar utan tillstånd riskerar straff.

Arbetsgivaren kan få böter eller upp till ett års fängelse. Från och med i somras gör ny lagstiftning att polisen får göra inspektioner på eget initiativ, vilket Kristina Molin anser behövs.

– Idag har vi ju många personer som är utvisade ur Sverige, man lämnar ju inte utan går under jorden. Och för att överleva jobbar man i stort sett gratis i byte mot mat. 

I slutet av februari kommer det vara en rättegång i tingsrätten i Östersund mot en företagare i Västjämtland som upprepade gånger anställt personal utan arbetstillstånd.

I Jämtlands län har polisen utrett cirka 40 brott inom kategorin de senaste två åren. I andra delar av landet, i synnerhet i storstadsregionerna, är omfattningen betydligt större.

Migrationsverkets bedömning är att problemet kommer att fortsätta öka de närmaste åren, vilket gränspolisen i Östersund nu försöker ha beredskap för.

– Det är ju framför allt det här skuggsamhället som vi vill försöka komma åt, säger Kristina Molin. 

Polisen i Region Nord har även begärt mer pengar centralt för att kunna anställa både poliser och civila utredare av den här typen av brott.