Man sitter vid bord och har massa papper framför sig.
Adel Shat, asylsökande boende i Resele. Foto: Jennie Johansson/Sveriges Radio

Reselefamilj hotas av splittring vid utvisning

2:16 min

Familjen Shat har bott i Resele sedan 2013. De har rotat sig och har jobb och skola på orten. Nu hotas familjen att splittras om de utvisas.

2013 sökte Adel Shat asyl i Sverige. Tillsammans med sin fru Alina och treåriga dottern Emelie hade han flytt från Gaza på grund av politiska problem med Hamas. Sedan fem år bor de i Resele  norr om Sollefteå. Adel är i grunden barnkirurg men jobbar nu som undersköterska inom hemtjänsten. Men nu ska familjen utvisas men när beslutet om utvisning nådde familjen blev det komplicerat.

Adels fru är från Ukraina, men Adel och de numera tre barnen har palestinskt medborgarskap. Och på grund av läget i Palestina utvisar Sverige inte asylsökande dit. Migrationsverket har istället föreslagit att Adel och Alina ska ansöka om medborgarskap för barnen i Ukraina.

 – Det var jättekonstigt för oss att vi måste ansöka om ukrainskt medborgarskap för barnen, de är redan palestinska medborgare, säger Adel Shat. 

Om familjen utvisas till Ukraina kan det bli så att Adel nekas inresa till Ukraina. Eftersom han inte har något uppehållstillstånd i Sverige får han inget visum till Ukraina.

Reseles asylgrupp har engagerat sig under hösten för att hjälpa familjen. Protestlistor har lagts ut och en av dem som involverat sig är Mats Fagerström, han berättar att familjen rotat sig i Resele

– Det vore utomordentligt önskvärt att den här familjen får stanna, med hänsyn till både bristen på läkare och lärare, och även FN:s barnkonvention, säger Mats Fagerström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista