diakon, svenska kyrkan
Många asysökande söker sig till kyrkor och församlingar. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/ Sveriges Radio

Kyrkan stöttar asylsökande som konverterat

2:59 min

Flera kyrkor och församlingar manifesterar för att asylsökande som har bytt religion, så kallade konvertiter, att deras ska uppmärksammas.

Att konvertera, det vill säga att byta religion, är en process som vanligtvis tar ett år, det berättar Anna som är diakon i Svenska kyrkan. Om asylsökande som konverterat utvisas, riskerar de stränga straff i sina hemländer.

– Det gör ont i hjärtat, vi möter och följer människor under lång tid, det oavsett om man har konverterat här eller innan. Vi lär känna de här människorna och ser att de är genuint kristna, det säger Anna, som är diakon i Svenska kyrkan i Härnösands stift.

Hon önskar också att Migrationsverket skulle fästa större tilltro till den kunskap som Svenska kyrkan och andra församlingar har.

– Vara lyhörda och inhämta kunskap från de som arbetar och möter människorna, men det jag har sett så upprörs jag djupt över bedömningarna. Det är något som inte stämmer, säger Anna.

Migrationsverket har inte gått att nå för en kommentar under dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista