Vänsterpartiet godkänner Stefan Löfven som statsminister

3:41 min

Vänsterpartiet godkänner Stefan Löfven som statsminister. Det betyder att Sverige får en ny regering på fredag.

Riksdagens talman föreslog idag Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven som statsminister. Riksdagen ska rösta om förslaget på fredag.

Talmannen Andreas Norlén sa att det är mycket troligt att Stefan Löfven godkänns av riksdagen. Tillräckligt många partier har sagt att de stöttar honom. Socialdemokraterna kommer att bilda en ny regering tillsammans med Miljöpartiet.

– Jag föreslår nu att riksdagen till ny statsminister utser Stefan Löfven, Socialdemokraterna. Som avser att bilda en regering bestående av företrädare för Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Min bedömning är att förutsättningarna för att han ska godkännas av riksdagen är goda. Och därmed skulle 2018 års långa politiska höst i Sverige ta slut fredagen den 18 januari, säger talmannen Andreas Norlén.

Förra veckan sa Centerpartiet och Liberalerna att de godkänner Stefan Löfvens regering. De har kommit överens med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om en lång lista med politiska förslag.

I listan stod också att Vänsterpartiet inte får vara med och bestämma något om politiken. De gjorde att Vänsterpartisterna blev arga. I måndags sa Vänsterpartiet att de kanske inte skulle godkänna Stefan Löfven som statsminister.

Nu har Stefan Löfven och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt pratat mer om detta. Stefan Löfven säger att Vänsterpartiet kan samarbeta med dem, om frågor som inte är med på den långa listan. Det är bra, tycker Vänsterpartiet. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt sa idag att de kommer godkänna Stefan Löfven som statsminister.

Men Vänsterpartiet är missnöjda med många av de politiska förslagen som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har kommit överens om. Särskilt två av förslagen. De handlar om högre hyror i nybyggda hus. Och om att det ska bli lättare för arbetsgivare att avskeda personer. Det är väldigt dåliga förslag, tycker Vänsterpartiet. Om regeringen föreslår dem så kommer Vänsterpartiet att försöka få bort regeringen, sa Jonas Sjöstedt.

– Då kommer vi att rösta för att avsätta Stefan Löfven, säger Jonas Sjöstedt.