Hårdare ton från Malta kring flyktingar

2:35 min

Tonen hårdnar nu från Sydeuropa mot övriga EU kring flyktingar och migranter i sjönöd på Medelhavet.

Italien vägrar att öppna sina hamnar för räddningsfartyg med migranter ombord och de senaste dagarna har Malta och Spanien gjort starka markeringar att inte heller de tillåter räddningsfartyg.

– Jag säger det rakt ut. Jag accepterar inte att Malta blir ett nytt Lampedusa, säger premiärminister Joseph Muscat till parlamentet här i Valetta.

Den italienska ön Lampedusa har som EU:s yttersta utpost mot Libyen och Tunisien tagit emot tusentals flyktingar och migranter på båtar, och blivit något av en symbol, men Malta vill inte ta över den rollen sedan Italien stängt alla sina hamnar för migrantbåtar.

Premiärminister Muscats skarpa ord är självklart riktade till EU:s övriga medlemsländer, menar nyhetschefen Herman Grech på Times of Malta.

– Ja, helt självklart. Kom ihåg att detta är en premiärminister på en mycket liten ö. Han måste visa musklerna för att inte riskera att bli överkörd, menar tidningsmannen.

Nyligen tillät Malta att 49 migranter som varit till havs i 19 dygn på två räddningsfartyg fick gå i land här efter att åtta andra EU-länder lovat att ta emot dem. Men samtidigt hade ungefär 250 andra migranter också stigit i land här.

Det lilla ö-landet Malta tänker inte bli någon temporär landstigningsplats för migranter och tycks inte heller lita på någon solidaritet från motvilliga EU-länder norr ut.

Spanien har också skärpt tonen och tillåter inte längre frivilligorganisationen Proactiva Open Arms att gå ut på Medelhavet. Organisationen anklagas för att ha brutit mot internationell rätt om att föra räddade till närmaste hamn, vilket skulle ha varit i Italien eller Malta.

De stängda hamnarnas politik får nu människorättsaktivister och många andra att oroa sig för att en ny dödlig tragedi ska inträffa som utanför Lampedusa 2013, då 366 flyktingar och migranter dog.