Kristersson: C och L inte oppositionspartier

3:01 min

Moderatledaren Ulf Kristersson tror inte att Centern och Liberalerna kommer att klara vad de lovat – att både samarbeta med regeringen och samtidigt vara oppositionspartier tillsammans med sina kollegor i Alliansen.

– Det är en ganska originell idé, att driva opposition när man två gånger om året sätter sig i fullskaliga förhandlingar och skriver under varje bokstav i budgetpropositionen som regeringen lägger. Det är klart att man inte är oppositionspartier. Det är uppenbart, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Så man kan inte vara hälften stödparti och hälften opposition?

– Man får kalla det vad man vill. Jag tror att alla människor förstår att om man nu röstar fram en socialdemokratisk regering med Stefan Löfven som statsminister, och därmed är en permanent del av den regeringen och förhandlar fram all politik, då är det klart att man är en del av den här rödgröna regeringen, säger Ulf Kristersson.

I alla demokratier spelar oppositionen en viktig roll som ett kritiskt granskande öga på makten. Att samtidigt ha makten och granska makten anses därför oförenligt. Men så här sa centerledaren Annie Lööf i lördags, när förtroenderådet ställt sig bakom uppgörelsen med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna.

– Vi kommer att gå i liberal opposition och inte ha några tjänstemän på regeringskansliet utan vi kommer att ha ett samarbete i de begränsade frågor som finns i överenskommelsen och vi kommer att vara ett renodlat oppositionsparti på det sättet och bara ha tjänstemän i riksdagshuset.

I ett inlägg på Facebook skriver moderatledaren att om Stefan Löfven röstas fram som statsminister med hjälp av Centern och Liberalerna på fredag morgon så, "kommer Moderaterna bli samlingspunkten för den borgerliga opposition som både vill ha borgerlig politik och en borgerlig regering."

Det är alltså inte längre Alliansen som samlar den borgerliga oppositionen, den samlas kring Moderaterna, enligt Ulf Kristersson. Och mångåriga rutiner bryts.

– Det är klart att det förändrar oppositionens sätt att arbeta. Vi har ju fyra partiledare som träffats väldigt regelbundet och som kompromissat, för att vi haft väldigt lätt att kompromissa om allting i stort sett. Det är klart att vi inte kan göra det när två partier i praktiken är en del av en vänsterregering. Det tror jag att alla förstår. Det är inte snarstuckenhet, det är praktisk politik.

Liberalernas partiledare, Jan Björklund, tror att Ulf Kristerssons upprördhet kommer att lägga sig, med tiden. Och han föredrar att tala om Alliansen som "pausad" - inte död.

– Vi betraktar inte det borgerliga samarbetet som dött och avslutat. Däremot är det klart att Alliansen för stunden tar paus, så är det naturligtvis. Men Kristersson sa att det var dött. Så betraktar inte vi detta, säger Jan Björklund.