KONST

Storbråk inför jubileet – alla vill ha da Vinci

2:07 min

I år är det 500 år sedan Leonardo Da Vinci dog och en konflikt rasar mellan Italien och Frankrike om var hans verk ska visas under året.

Världens mest besökta konstmuseum, Louvren i Paris, har planerat en stor utställning med så många som möjligt av Da Vincis endast 17 kända målningar, för att hylla den italienske renässansmästaren 500 år efter att han dog i Frankrike.

En muntlig överenskommelse om att få låna de verk som finns i Italien slöts med den förre italienska kulturministern. I utbyte har Frankrike lovat att låna ut verk av Rafael till Italien under nästa år då det gått 500 år sen han dog.

Men Italiens nya regering har en annan uppfattning och kulturminister Alberto Bonisoli säger nu att de tre målningar som finns på Uffizierna i Florens är alltför sköra för att flyttas. En uppfattning som delas av museets chef, Elke Schmidt.

Kulturministerns statssekreterare Lucia Borgonzoni, från högerpopulistiska la Lega förtydligar i ett skriftligt uttalande att flera teckningar inte heller kan lånas ut och att konsten bör vara kvar i Italien under 500-årsjubiléet, inte minst för att inte Italien ska förlora turister. Hon har också förtydligat partilinjen genom att säga att "Da Vinci var italienare, trots allt så dog han bara i Frankrike".

Louvren äger fem av Da Vincis målningar, bland annat den kända Mona Lisa. Och specialutställningen i höst får nu en annan form än planerat.

Ifrån Italien har hittills bara Nationalgalleriet i Parma bekräftat att de lånar ut en teckning. Andra teckningar och en målning lånas från Storbritannien.

Frågan är om sista ordet är sagt eller inte. Ett möte mellan Italiens och Frankrikes kulturministrar är planerat till den 28 februari.