Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien

2:16 min

Ledamoten Katarina Frostenson lämnar sin stol efter att ha nått en förlikning med Svenska Akademien. Hon får bland annat 12 875 kronor i månaden i ersättning.

I ett pressmeddelande skriver Svenska Akademien att de inte kommer gå vidare med anklagelserna om sekretessbrott.

- Förlikningen innebär en överenskommelse som vi båda parter tycker är rimlig. Så vi lämnar alltså den här kritiken därhän. Den processen hade nog varit väldigt lång och smärtsam för båda parter, säger Anders Olsson, ständig sekreterare i Svenska Akademien. 

Ett av kraven från Frostenson för ett eventuellt utträde var att hon skulle få ersättning. De två parterna har nu nått en överenskommelse som innebär att Frostenson får en ersättning på 12 875 kronor per månad, livet ut. Hon får även stöd för fortsatt boende i den lägenhet som hon hyr av Svenska Akademien. Summan är baserad på Frostensons tidigare ersättning från sitt arbete i Akademien. 

- Hon har arbetat aktivt i olika kommittéer i Akademien, bland annat i Nobelkommittén och Kommittén för den nya litteraturen, och då har vi funnit att det svarar ganska väl mot detta, säger Anders Olsson.

– Det här betyder allt för Svenska Akademien. Det har förelegat ett slags ultimatum från flera av medlemmarna i Svenska Akademien att det här måste lösas på det sättet att Katarina Frostenson frivilligt avgår, säger Gunnar Bolin, kulturredaktionens kommentator.

Katarina Frostensons plats i Akademien har varit ämne för diskussion och splittring i Akademien. Hennes man, i medierna kallad Kulturprofilen, anklagades och dömdes för sexuella övergrepp. Frostenson anklagades också för att ha läckt Nobelpristagare till sin man, som senare spred det vidare. Något som hon förnekar.

Våren 2018 röstade Svenska Akademien om Frostenson skulle uteslutas. Nej-sidan vann omröstningen, men till följd av detta lämnade Kjell Espmark, Peter Englund och Klas Östergren sina stolar.

Förra veckan meddelade Englund och Espmark att de återvände, men Östergren har utträtt permanent från Akademien. Även Sara Stridsberg, Lotta Lotass, Jayne Svenungsson och Kerstin Ekman har lämnat sina stolar under det gångna året, av olika anledningar.

Med Frostensons utträde ur Svenska Akademien är det tre stolar som står tomma. Sara Danius har ännu inte lämnat besked om hon utträder eller återvänder till Akademien.