Socialdemokraternas Stefan Löfven är vald till statsminister

3:58 min

Sverige har en ny statsminister. Riksdagen valde idag Socialdemokraternas Stefan Löfven till statsminister. Socialdemokraterna bildar regering tillsammans med Miljöpartiet.

Det har tagit över fyra månader att få en ny regering i Sverige, efter valet. Det har aldrig tagit så lång tid förut. Men nu är det klart.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet har kommit överens om hur de kan samarbeta. Därför godkände de Stefan Löfven som statsminister idag. Vänsterpartiet godkände också Stefan Löfven. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade nej till Stefan Löfven.

Riksdagens talman Andreas Norlén ledde omröstningen.

– Eftersom mindre än hälften av riksdagens ledamöter har röstat nej har kammaren godkänt förslaget att utse Stefan Löfven till statsminister, sa Andreas Norlén.

Partierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet är alltså med i den nya regeringen. Och Liberalerna och Centerpartiet ska samarbeta med dem om budgeten, och en del andra politiska frågor.

De fyra partierna har kommit överens om en lista med över 70 politiska frågor. Centerpartiet och Liberalerna har fått igenom flera av sina politiska frågor. Mycket politik kommer alltså att förändras nu, även om det är samma partier i regeringen som tidigare.

Statsminister Stefan Löfven säger att den nya regeringen bygger på ett samarbete i mitten av politiken. Det är för att partierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet är mer till vänster, och Centerpartiet och Liberalerna är mer till höger.

Stefan Löfven säger att detta samarbete är viktigt, för det gör att regeringen inte är beroende av partiet Sverigedemokraterna.

– Genom den här överenskommelsen så får Sverige nu en ny regering som är byggd på samverkan i mitten av svensk politik. Sverige får en handlingskraftig regering, som inte är beroende av Sverigedemokraterna, säger Stefan Löfven.

På måndag ska statsminister Stefan Löfven läsa upp sin regeringsförklaring i riksdagen. Han kommer berätta vad den nya regeringen ska ha för politik, och vad de vill göra. Sedan berättar han vilka politiker som blir ministrar i regeringen. Några kommer vara från Miljöpartiet, men de flesta kommer att vara från Socialdemokraterna.

I maj kommer den nya regeringen att göra en ny budget, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna.