Många länder har planer på kärnkraft*

1:34 min

Uzbekistan har planer på att satsa på kärnkraft. Och de är inte ensamma, enligt World nuclear association som representerar den globala kärnkraftsindustrin.

Utöver Uzbekistan tecknade nyligen Rwanda ett avtal om kärnkraftssamarbete med ryska kärnteknikföretaget Rosatom. Ytterligare ett tiotal andra afrikanska länder har liknande planer.

Globalt handlar det om ett trettiotal länder som annonserat att de är intresserade av att satsa på kärnkraft, enligt World nuclear association.

I höstas, just före klimatmötet i Katowice, annonserade till exempel Polen sin planerade satsning på kärnkraft, för att producera el utan växthusgasutsläpp.

Men det är i Kina som de största satsningarna på kärnkraft görs. Det säger östasienforskaren Karl Hallding på Stockholm environment institute.

– Kina har ju i särklass världens största och mest ambitiösa kärnkraftsprogram. Det är helt klart, säger han.

2050 planerar Kina att ha fyra gånger så mycket kärnkraft som i dag, säger Karl Hallding, och det sker samtidigt som Kina satsar mångdubbelt mer på sol och vind.

Men är den kinesiska drivkraften till de här satsningarna att minska utsläppen av växthusgaser?

– Nej, det är det inte. Drivkraften för all energisatsning i Kina är först och främst energisäkerhet, att man har energi på hemmaplan och att man inte är importberoende.

(*Tidigare rubrik, Många länder satsar på kärnkraft, korrigerad 23/1 2019)