Stängda dörrar när granskat bolag höll stämma

Inga utomstående släpptes in på Karo-Bios bolagsstämma på fredagen. Karo-Bios verksamhet är intimt sammanbunden med de skattefinansierade forskningsstiftelser som just nu granskas av riksåklagarens korruptionsenhet och landstingsrevisorerna.

Ekot har tidigare berättat om de oklara turerna kring några skattefinansierade forskningsstiftelser som försvarsminister Leni Björklund varit med och skapat under sin tid som landstingsråd och där hennes livskamrat, professorn Jan-Åke Gustafsson spelar en nyckelroll.

Riksåklagarens korruptionsenhet har börjat granska affärerna kring stiftelserna, vars verksamhet också är intimt sammanbunden med det börsnoterade bioteknikföretaget Karo-Bio.

Inga utomstående släpptes in
På fredagen höll Karo-Bio en extra bolagsstämma i Stockholm, där inga utomstående släpptes in.

Karo-Bios extra bolagsstämma handlade om att man vill övertala aktieägare och andra att i en nyemission satsa ytterligare 280 miljoner kronor i bolaget.

”Har inget att dölja”
Inga medier eller andra observatörer fick vara med och lyssna på stämman, men Karo-Bios styrelseordförande Per-Olof Mårtensson försäkrade efteråt att bolaget inte hade något att dölja.

– Vi har absolut ingenting att dölja, säger Per-Olof Mårtensson.

Men då kunde ni väl släppt in observatörer?

– Det är bolagsstämman som har fattat beslutet.

Vad tyckte du själv?

– Jag har ingen uppfattning om det.

Per-Olof Mårtensson är inte bara styrelseordförande i Karo-Bio utan också styrelsemedlem i en av de tre forskningsstiftelser som ägs av Stockholms landsting och som nu ska granskas, inte bara av riksåklagarens korruptionsenhet utan också av landstingsrevisorerna.

Landstingets skattebetalare har genom åren satsat hundratals miljoner kronor i stiftelserna.

Fråga om otillbörligt gynnande
Frågan är bland annat om Karo-Bio har varit en slags fripassagerare och på ett otillbörligt sätt gynnats av skattebetalarnas forskningspengar, framom andra företag i samma bransch.

En av Karo-Bios grundare och styrelsemedlemmar professor Jan-Åke Gustafsson är också vd i de tre stiftelserna. Den kanske viktigaste kraften bakom stiftelsernas tillkomst är Gustafssons livskamrat, försvarsminister Leni Björklund.

Björklund inte på plats
Stiftelserna skapades under hennes tid som socialdemokratiskt landstingsråd. För det blev hon så småningom, som Ekot tidigare har berättat, belönad med ett hedersdoktorat på statliga Karolinska institutet.

Varken professor Gustafsson eller försvarsminister Björklund, som för övrigt äger 900 aktier i Karo-Bio, deltog i dag i bolagsstämman.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se