Rök från sopbrand blåser in över Norrköping

1:38 min

Branden väntas ta flera timmar att släcka, enligt räddningstjänsten. Allmänheten uppmanas att vara inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Larmet om att det brann på avfallsanläggningen som bland annat hanterar plast, förorenad jord och annat som inte kan lämnas vi de vanliga återvinningsstationerna kom vid halv tolv i natt.

– Det är en stor invallning som brinner med balar av plast och det är såna mängder på det här stället. Det är mellan 5-7 meter högt och området är nästan 100 gånger 100 meter så det är väldigt stora volymer vi pratar om, säger Stefan Hagdal, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Räddningstjänsten kom vid fem-tiden i natt med uppmaningen till boende öster om Häradsudden att stänga av ventilation och hålla dörrar och fönster stängda. Områden som det gäller är i första hand Öbonäs, Kårtorp, Karstorp, Luddingsbo, Snövelstorp och Markgärdet.

– Det största bekymret är att det är så kraftig rökutveckling. Det finns ingen spridningsrisk till något annat, det finns inget hus i närheten, men det är väldigt kraftig rökutvekling.

Är röken farlig?

– Det finns ingen rök som är sådär jättehälsosam. Det här är plaströk och man ska undvika den här röken, säger Stefan Hagdal.

Släckningsarbetet pågår just nu, men vatten fungerar inte att släcka branden med, utan med hjälp av personal vid anläggningen körs stora mängder sand ut för att kväva elden. Och släckningsarbetet kommer hålla på länge säger Stefan Hagdal:
 
– Det är ett ganska långsamt arbete så det här kommer ta ganska många timmar innan man har det här under kontroll, säger han.