Öar hotar freden mellan Japan och Ryssland

3:08 min

Japan och Ryssland har aldrig slutit fred efter andra världskriget. På måndag kommer den japanska premiärministern Shinzo Abe till Moskva. I centrum står framtiden för några viktiga öar.

Det handlar om Kurilerna, en viktig orsak till varför det efter snart 75 år fortfarande inte råder fred mellan Japan och Ryssland.

Gruppen av öar löper som ett 110 mil långsmalt pärlband mellan Kamtjatkahalvöns sydligaste spets i östra Ryssland och ön Hokkaido som är Japans norra spets.

Hela ögruppen Kurilerna består av 56 höga bergiga och vulkaniska öar, men konflikten handlar om de sydligaste fyra, öarna som ligger nära Japan.

Japan hävdar sedan länge att detta är japanskt territorium, som det var innan Sovjetunionen erövrade öarna hösten 1945.

Det var precis i slutet av andra världskriget vid samma tid som USA fällde atombomberna över Japan, och kriget kring Stilla havet avslutades. Sedan dess ser Ryssland Kurilerna som ryska.

Man kan också en klar dag se den närmsta ön från Japan om man blickar ut över ett sund, det är bara 2 mil däremellan, ungefär som mellan Malmö och Köpenhamn.

Det här vill Japan ändra på.Efter att Shinzo Aba och Vladimir Putin möttes i slutet av november på G20-mötet i Argentina fanns förhoppningar om att länderna skulle göra en rejäl ansträngning i samtalen om ett fredsavtal.

– Idag hoppas jag på att vi ska hålla en grundlig diskussion om ett fredsavtal, sa Shinzo Abe då.

En möjlighet som har diskuterats är att man ska kunna förhandla om att två av öarna, de som ligger närmast, ska tillfalla Japan, medan de andra två kan fortsätta vara ryska.

Men hoppet har falnat.

– Vi har uppmärksammat våra vänner från Japan om att frågan om vem öarna tillhör inte ska diskuteras, det är ryskt territorium, sa utrikesminister Sergei Lavrov efter att ha mött sin japanske motpart. Och han har sedan dess lagt till att Japan till slut borde acceptera att de förlorade andra världskriget.

Frågan handlar i högsta grad om global geopolitik: Den närmsta kurilska ön ligger bara 40 mil från en amerikansk flygbas i Japan, som är en av USA:s närmsta allierade. Den ryske presidenten Vladimir Putin har också sagt att USAs närvaro i Japan ”komplicerar” fredsfrågan.

Den ryska sidan, som har förstärkt sin militära närvaro på öarna, har också tagit upp utplaceringen av ett missilförsvar i Japan och även dE sanktioner som riktats mot Ryssland efter annekteringen av Krim 2014.

Det förväntas därför inga stora genombrott under veckans möte mellan Putin och Abe. Men från japanskt håll har nämnts att man kommit överens om att Putin besöker Tokyo i början av sommaren.