Hon ska hjälpa vanligt folk förstå krånglig juridik

2:23 min

Dokument från myndigheter och domstolar kan vara svåra att förstå för vanligt folk att förstå – vilket inte är rättssäkert. Det menar juristen Marie Wallin som startat en tjänst för att hjälpa privatpersoner att tolka det juridiska språket.

Marie Wallin, som granskat polisens utredningsverksamhet, säger att språket är en förutsättning för rättssäkerheten.

Därför startar hon nu tjänsten "Rätt nu".

– Om du får hem ett papper från en myndighet med ett språk som du inte förstår, och tror att det som myndigheten har kommunicerat är rätt och satt i sten fast du egentligen har möjligheter att begära en omprövning eller begära ett juridiskt ombud, så ser du inte dina rättigheter, säger Marie Wallin.

Det är inte alla privatpersoner i Sverige som har de juridiska kunskaper som ofta behövs för att tolka myndighetsbeslut och kommunikation från domstolar.

I samband med lanseringen av satsningen Rätt nu håller Marie Wallin informationsmöten på Järvafältet.

Först ut är Folkets hus i Rinkeby.

– Jag ser att det finns ett stort behov av att tolka myndighetsspråk så att det blir lättförståeligt. Folk förstår inte sina rättigheter eller att de kan få beslut omprövade, säger Eleni Solonakis.

Rinkebybon Kahin Ahmed fyller i:

– Polisen, domstolarna och myndigheterna skriver på ett byråkratiskt språk som en del inte hänger med i.

Lagen skulle vara lika för alla men vi som bor i Rinkeby upplever inte att det är så

Marie Wallins tjänst Rätt nu kommer att vara gratis för barn upp till 18 år och pensionärer. För övriga kostar det 200 kronor.