Övertorneå söker tandläkare med ljus och lykta

1:59 min

Tandläkare från Piteå och Arvidsjaur kommer att ta emot patienter i Övertorneå under våren, eftersom folktandvården står utan egna tandläkare.

Margareta Björk är verksamhetschef för Folktandvården i östra Norrbotten.

– Mindre orter som Övertorneå är mer känsliga för enskilda personalbortfall, säger hon.

När tandläkaren går i pension eller flyttar till en annan kommun, vilket var fallet i Övertorneå, så blir det svårt. I Sverige råder stor brist på tandläkare, det skulle behövas minst 300 personer, och konkurrensen om arbetskraften är hård.

– Vi har tentaklerna ute. Både i Sverige och Finland har vi ute annonser. Vi rekryterar ju även från Portugal och andra europeiska länder. Jag brukar säga att jag sitter i rekrytering på halvtid nu, för att vi ska lösa det här, säger Margareta Björk.

Under hösten reste tandläkare från Kalix, Överkalix, Haparanda och även Gammelstads tandklinik till Övertorneå för att ta emot patienter.
 
– Vissa veckor har vi inte kunnat skicka någon och ibland har det varit två dagar i veckan, så det har sett lite olika ut.

Har barnen kunnat få sin tandvård i Övertorneå?

– Ja, vi prioriterar ju barnen. Barn och unga och patienter med akuta besvär prioriteras högst så de är liksom garanterade vård, och dem vi inte har kunnat ta emot med hjälp av de tandläkare som har kommit till Övertorneå har vi fått skicka vidare till de övriga klinikerna.

Från vecka sju kommer tandläkare från Piteå och Arvidsjaur att täcka upp i Övertorneå, måndag till fredag.

– Då kan patienter i Övertorneå träffa sin tandläkare, säger Margareta Björk.