Insekter – framtidens hundmat?

2:29 min

Insekter till våra husdjur – kan det vara ett klimatsmart alternativ till kött? Kanske, men då måste regler hur insekter kan och får användas i djurfoder bli mer lika i olika länder.

Hör mer i Vetandets värld.

Fördelarna för klimatet är enorma. Detta eftersom uppfödningen av insekter är extremt resurssnål jämfört med klassiker som kossan, grisen och hönan. Därför är insekter som alternativ proteinkälla ett superhett forskningsområde just nu.

Vad är det då som gör att insekter är så himla bra?

– De är väldigt bra på att omvandla matsopor, som ju har högt näringsinnehåll. På matsopor kan larverna växa sig stora och feta. Beroende på vad de äter kan larverna få ett högt protein- och fettinnehåll och kan då malas ned till foder, säger SLU-forskaren Markus Langeland, som själv forskar på hur insekter kan användas som foder för fiskar i akvakultur – men som också undervisar på universitetet om utfordring av sällskapsdjur.

Markus Langeland ser en stor potential för insekter som proteinkälla i foder för sällskapsdjur. Men byråkrati sinkar utvecklingen. Exempelvis mellan olika EU-länder skiljer sig reglerna fortfarande delvis åt. Och kanske framförallt saknar fortfarande de stora tillverkarna en anledning att satsa på insekter – eftersom intresset för alternativa proteinkällor från konsumenternas sida är mycket låg.

– Konsumentkravet finns ju inte än så jag tror inte att fodertillverkarna har incitament nog att implementera det här i sin produktion, säger han och fortsätter:

– Som i så många andra fall så måste det komma antingen ett regelverk eller konsumentkrav.