Handelskonflikterna oroar IMF – tillväxten mattas av

0:56 min

Tillväxttakten i världen är på väg att mattas av, det skriver Internationella valutafonden, IMF, i en ny uppdaterad prognos

Det är de tilltagande handelskonflikterna i världen, främst mellan USA och Kina, som får IMF att skruva ner sina prognoser ytterligare. Den globala bruttonationalprodukten förväntas öka med 3,5 procent i år och 3,6 procent nästa år. Det är en sänkning med 0,2 respektive 0,1 procentenheter jämfört med prognosen i oktober.

Också osäkerheten kring brexit bidrar till den mörkare prognosen, enligt IMF. Plus den amerikanska centralbankens planer på att gradvis höja räntorna för att motverka en överhettning i den amerikanska ekonomin.

IMF justerar också ned den beräknade tillväxten i den kinesiska ekonomin. Det är bland annat en följd av just handelskonflikten med USA. Kina har nyligen lagt fram egna prognoser som visar den lägsta tillväxten på flera decennier i landet.

IMF:s prognos presenterades i eftermiddag vid en presskonferens under Världsekonomiskt Forum, som inleddes i Davos i Schweiz i dag.