Svensk tillväxt tappar rejält

2:03 min

Den svenska konjunkturen håller på att bromsa in, enligt banken SEB som i sin nya konjunkturrapport skriver ner prognosen för den svenska tillväxten i år ganska rejält.

Robert Bergqvist är chefsekonom på SEB.

– Framför allt tror jag inte att vi får kompensation från en starkare export under det här året. Vi har ju trott att bostadsbyggandet går ner och där har vi egentligen samma prognos som tidigare och det dränerar kraft från svensk ekonomi.

– Men då hade vi hoppats att exporten skulle gå lite bättre men med tanke på vad vi ser i omvärlden, inbromsning etcetera, så räcker det inte till för att hålla tillväxten uppe utan då sjunker den. Men vi räknar ju med att vi får se lite stigande tillväxt nästa år.

 Varför det?

– Framför allt för att vi tror att bostadsbyggande kommer att bromsa in under det här året men att den ligger kvar på samma nivå nästa år och då kan tillväxten komma tillbaka.

Det är ingen djupare lågkonjunktur som banken SEB:s ekonomer ser framför sig. I år tror man på en tillväxt på 1,6 procent att jämföra med förra året då tillväxten nog kommer att landa på lite drygt två procent, när siffrorna blir klara.

Nästa år kommer tillväxten återigen vara uppe på närmare två procent, enligt banken.

Vikande konjunktur i omvärlden som tros göra att det blir svårare för dom svenska exportföretagen kommer delvis att kompenseras av dom satsningar som finns i M/KD-budgeten från i höstas och i den nya fyrpartiuppgörelsen.

– Ja, jag tror att den här politiken kommer vi rätt tidpunkt. Vi får en effekt som via skattesänkningar och en del offentliga investeringar kommer att hålla tillväxten under armarna.

– Så tajmingmässigt är det ganska bra. Sen måste vi komma ihåg att det är en oprövad inrikespolitisk terräng och vi vet inte om det blir bakslag på vägen, säger Robert Bergqvist.