Pressmeddelande 2019-01-23

Nomineringarna till Sveriges Radios Lyrikpris 2019

I april är det dags för Litteraturveckan i P1 som avslutas med stor Litteraturgala i Växjö den 12 april med utdelning av Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris. Nu är det klart vilka fem titlar som nominerats till Sveriges Radios Lyrikpris.

Nominerade till Sveriges Radios Lyrikpris 2019: 

”Ædnan” av Linnea Axelsson 
”Anteckningar” av Tua Forsström 
”Att snara en fågel” av Ingela Strandberg 
”Rösterna från Avocadobergen” av Thomas Tidholm 
”Överlevorna” av Matilda Södergran

Juryns motiveringar till nomineringarna*:

Ædnan nomineras för att den bryter ny poetisk mark i gränslandet mellan förtätad naturlyrik och politiskt laddad vardagsskildring. I ett på samma gång kärnfullt och brett berättande släktepos bereds tre generationers samiska erfarenheter plats. Det är ett obändigt vackert verk som med stor kraft sätter ljus på en länge förtigen historia.

Anteckningar nomineras för att den varsamt närmar sig en förlust inför vilken poesin är otillräcklig och ändå oumbärlig. Fjäderlätt och mossmjukt skriver poeten om den blytunga sorgen och livets ofattbara skörhet. Hjärtats sjö är bottenlös i en mästerligt finmejslad dikt där varje ord vibrerar av betydelse.

Att snara en fågel nomineras för att den oförskräckt överskrider gränserna mellan djur och människa och låter myten kasta sitt sken över vardagen. I överraskande bilder som är lika enkla som mångtydiga framträder ett liv i frihetslängtans tecken. En samtidigt öppen och precis dikt som inte låter sig tämjas.

Rösterna från Avocadobergen nomineras för att den i en vardagsgrå dystopi värnar det varmt mänskliga. Ett sinnrikt komponerat röstspel om ett förslummat övervakningssamhälle där allting faller samman medan livet lunkar på. Med en oefterhärmlig stillsam absurdism gestaltar poeten tidlösa dilemman och målar upp en framtida ordning som är kusligt samtida.

Överlevorna nomineras för att den med en uppmärksamhet som aldrig sviktar rör vid utsattheten att finnas till. Det är motsträvig lyrik i aforistisk förklädnad som utan att förenkla skalar av språket och blottlägger skikt på skikt av mening. I subtila förskjutningar förmår dikten omkalibrera synen på verkligheten och skölja blicken klar.

Om Sveriges Radios lyrikpris
Sveriges Radios lyrikpris är landets äldsta och ett av de mest välrenommerade. Första pristagaren var Nelly Sachs 1958. Prissumman är på 30 000 kronor. För alla tidigare vinnare – se bilaga. 

Litteraturveckan i P1 2019
Litteraturveckan i P1 den 8-14 april är en hel vecka med läsandet och lyssnarna i fokus. Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris är en del av litteraturveckan och delas ut fredagen den 12 april. Värd för Litteraturveckan i P1 är Marie Lundström.

* Lyrikpris-juryn har i år bestått av följande poeter och litteraturkritiker: Per Engström, Gunnar D Hansson (förra årets pristagare), Maria Küchen, Petter Lindgren, Ann Lingebrandt och Niklas Söderberg. Juryns ordförande: Lena Birgersdotter, producent Dagens dikt, Sveriges Radio

Pressbilder:

Linnea Axelsson Foto: Sara Mac Key

Tua Forsström Foto: Niklas Sandström

Ingela Strandberg Foto: Sara Mac Key 

Thomas Tidholm Foto: Joakim Brolin 

Matilda Södergran Foto: Theo Elias

För mer information, vänligen kontakta:

Anna Tullberg, projektledare
anna.tullberg@sverigesradio.se  
08-784 18 84

Eva Sahlin, bitr. presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se   
070-684 18 52