Svårt att göra långfilm utan filmfond

2:54 min

Avsaknaden av fler svenska filmfonder gör att en stor del av landet sällan visas i långfilm och tv-serier. Det menar filmarbetare.

I helgen har långfilmen "Till drömmarnas land" premiär på Göteborgs filmfestival. Filmen har spelats in och utspelar sig i Holmsund i Västerbotten, ett län där långfilmsinspelningar hör till ovanligheterna.

Hör ett längre reportage om "Till Drömmarnas Land" och filmfonder längst ned i artikeln

Victor Lindgren är filmens regissör och han tror att en regional filmfond skulle göra stor skillnad.

– Jag hade önskat att man typ hade samma förutsättningar att göra långfilm. Även om man bor i Gnarp, eller Järpen, eller Umeå, eller Holmsund. Då skulle vi förhoppningsvis få fler historier från fler personer och förhoppningsvis mer inifrånperspektiv, säger Victor Lindgren.

Regissör Victor Lindgren och skådespelare Elin Marklund rullar in med bilen mot Holmsund utanför Umeå, där de för tre år sedan spelade in den film som i helgen har premiär på Göteborgs filmfestival.

"Till Drömmarnas Land" handlar om två tonårstjejer, romska Sabina från Rumänien och svenska Elin från Holmsund, som trotsar språkförbistringar och hittar ett sätt att tillsammans fly från sina mörka vardag.

Filmen öppnar på skolårets sista dag där karaktären Elin sjunger "Den blomstertid nu kommer", medan rumänska Sabina smyger in i kyrksalen och ställer sig längst bak för att titta.

Den har biopremiär den 22 mars i hela landet och har alltså spelats in i Västerbotten, något som är mycket ovanligt när det kommer till tv-serier eller långfilmer.

Regionala filmfonder, som exempelvis Film i Väst eller Filmpool Nord, där filmskapare kan söka pengar, har lett till att större inspelningar oftare sker i just de regionerna.

Huvudrollsinnehavaren Elin Marklund bor kvar i sin hemstad Lycksele och upplever att hon inte alls har samma chans som andra filmskådespelare i landet. Något hon tror dels kan bero på avsaknaden av en regional filmfond.

– Som skådespelare finns det väldigt lite jobb. De ställen där det söks skådespelare så behöver man oftast vara boende i södra Sverige för att kunna medverka, säger Elin Marklund.

Geografiskt är det ett relativt stort område som saknar egna filmfonder i landet, i dag finns de i 7 av Sveriges 21 län.

Filmregion Sydost är verksamma i Kalmar, Kronoberg och Blekinge län. Där finns ingen filmfond, men de har tagit fram en rapport för att undersöka möjligheterna att starta en. Ida Qvarnström är filmkonsulent i Filmregion Sydost och hon berättar att en filmfond skulle kunna få betyda mycket för regionen.

– Man skulle kunna ta vara på de produktionerna som sker mycket bättre. Så att det verkligen blir en investering för regionen och att man får många fler synergieffekter, säger Ida Qvarnström och fortsätter:

– Det andra är en demokratifråga. Det är ju tråkigt att möjligheten att finansiera sin film har att göra med var man bor eller var filmproduktionsbolaget är skrivet.