Bolsonaro: Världen ska kunna lita på oss igen

1:37 min

Årets upplaga av Världsekonomiskt forum i Davos inleddes idag. En av dagens huvudtalarna var Brasiliens president Jair Bolsonaro.

– Vi vill visa att Brasilien är på väg att vidta åtgärder för att världen ska kunna lita på oss igen. Och så att de internationella företagen åter börjar investera i landet, sade Brasiliens president Bolsonaro när han anlände till Världsekonomiskt Forum i Davos.

Brasiliens nye president är en av huvudtalarna på mötet mellan fler än 3 000 makthavare inom politik, näringsliv och akademi.

Bolsonaro är en högerpolitiker som har hyllat Brasiliens militärdiktatur och hotat med att fängsla politiska motståndare. Han vann presidentvalet efter att ha utlovat hårda tag mot brottsligheten. Och för löftet om att reformera en ekonomi som hamnade i djup kris 2014, och som ännu inte har hämtat sig. Utländska investerare har dragit sig tillbaka.

Årets Världsekonomiskt Forum saknar de mest inflytelserika politiska makthavarna. USA:s president Trump har ställt in sitt besök för att ägna sig åt den stängda statsapparaten, Storbritanniens premiärminister Theresa May är hemma och ägnar sig åt sina brexit-bekymmer, och Frankrikes president Macron kämpar mot de upproriska Gula Västarna.

Trots bristen på huvudpersoner, är deras påverkan påtaglig. Internationella Valutafonden har sänkt sin globala tillväxtprognos bland annat på grund av president Trumps handelspolitik. Och vice VD:n för investmentbanken Goldman Sachs, varnade idag i Davos för att det kan bli våldsamma reaktioner på marknaderna om Storbritannien och EU inte kommer överens om villkoren för brexit