Mål om lägst arbets­löshet inom EU borta

2:35 min

Regeringens och statsminister Stefan Löfvens mål att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 finns inte längre med som målsättning för det kommande året.

I måndags nämnde inte Stefan Löfven målet i sin regeringsförklaring, trots att det funnits med i tidigare regeringsförklaringar.

Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är orsaken bland annat ändrade förutsättningar på grund av att moderaternas och kristdemokraternas budget röstades igenom.  

– Det fanns inte med i regeringsförklaringen, förutsättningarna är förändrade, dels så styr vi nu på en budget som har beslutats av Moderaterna och Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Och dels så har vi en överenskommelse tillsammans nu mellan fyra partier och just nu är vi inne i arbetet i hur den ska genomföras och tolkas.

Målet att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 slogs fast av Stefan Löfven vid Socialdemokraternas partikongress 2013.
 
– Vi ska nå lägst arbetslöshet i EU. Det är det förpliktigande delmålet, men vi ska mot full sysselsättning. Det mina vänner är Socialdemokratisk politik!  
 
Att Stefan Löfven nu inte nämner målet i årets regeringsförklaring beror enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på att regeringsbildningen dragit ut på tiden och att M-KD-budgeten, som röstades igenom, innebär stora nedskärningar på arbetsmarknadspolitiken.

Moderaternas ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson säger att regeringen har misslyckats med sin målsättning och bara skyller ifrån sig.

– Det är väldigt magstarkt. Jag tycker det är klädsamt när ministrar tar ansvar för sin politik och den förra regeringen med Ylva Johansson i spetsen har ju misslyckats med sitt arbetslöshetsmål.

– Att skylla på en budget som vi haft i tre veckor det är ju minst sagt magstarkt, säger Elisabeth Svantesson.
 
De senaste fyra åren när Socialdemokraterna och Miljöpartiet har haft regeringsmakten så sjönk arbetslösheten mer i andra EU-länder.

Det har gjort att Sverige halkat ner och nu ligger på 18:e plats. Tjeckien har lägst arbetslöshet med 1,7 procent och Sverige har 6,2 procent.

Men enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som sitter med i Socialdemokraternas partiledning, anser att målsättningen ligger kvar.   

– Målet ligger ju kvar att vi ska ha Europas lägsta arbetslöshet 2020, sen kanske det tar en period till efter 2020, men politiken styr mot EU:s lägsta arbetslöshet, säger Karl-Petter Thorwaldsson.