Hédi Fried och Stina Wirsén gör bilderbok om Förintelsen

2:59 min

En ny barnbok av Hédi Fried och Stina Wirsén berättar om Förintelsen genom en ung flicka och hennes hunds ögon. "Historien om Bodri" bygger på Hédi Frieds egna upplevelser och ges i samband med Förintelsens minnesdag ut som både bilderbok, ljudbok och podd.

"Historien om Bodri" handlar om kärleken mellan en liten flicka och hennes hund. Men där finns också ett mörker. Flickan är judinna, och snart har hon skickats till ett koncentrationsläger. Kvar hemma väntar hunden, medan träden i illustratören Stina Wirséns färgglada teckningar byter om från snöpyjamas till grön spets.

– Det jag har försökt göra med bilderna är att också få fram det ljusa, berättar Stina Wirsén.

– Vi ville göra en hoppfull bok. För jag tror att om man vänder sig till så små barn som vi gör så är det viktigt att det också finns hopp.

Stina Wirsén och författaren Hédi Fried träffades för första gången i våras. Då hade Hédi Fried länge funderat på att skriva en barnbok om Förintelsen, baserad på sina egna upplevelser och barndomsminnen. När hon frågade Stina Wirsén om hon ville göra bokens illustrationer, tackade hon genast ja.

– Vi lever i en tid när den här boken behövs mer än någonsin, och det var väl det som förenade oss: övertygelsen om att barn har rätt att veta, och att barn också har kraft och möjlighet att göra andra val när de är vuxna, säger Stina Wirsén.

Ämnet är tungt, men Stina Wirsén är övertygad om att också små barn har förmågan att ta det till sig.

– Jag har gjort barnböcker tidigare, som väckt starka känslor. Ganska ofta är det de vuxna som reagerar och säger att det här är för starkt eller för hårt eller för grovt på något sätt. Men det är nästan aldrig barnen som reagerar så. Jag tror att det är i all välvilja, att skydda barn från det som är svårt. Men jag tror att barn behöver litteratur med tuggmotstånd.

"Historien om Bodri" ges ut på Förintelsens minnesdag den 27 januari. Redan nu finns en dramatiseringen av boken, i regi av Linda Hambäck, tillgänglig på Barnradion på Sveriges Radio.