Brasiliansk polis gläds åt ökad vapentillgång

2:02 min

Brasiliens president Bolsonaros nya order gör det lättare för landets medborgare att köpa vapen. Polisen i Rio de Janeiro, som länge tampats med den höga brottsligheten, välkomnar beslutet.

– Det kommer öka tryggheten i hemmen och jag ser inte att de nya reglerna kommer orsaka problem på gatan, säger Mauro Fliess, talesperson för polisen i Rio de Janeiro.

Att göra det lättare att köpa vapen var ett av den nytillträdde presidenten Jair Bolsonaros viktigaste vallöften. Invånarna behöver vapen för att kunna skydda sig från kriminella, sa presidenten under sin valkampanj.

Men huruvida antalet våldsbrott kommer att minska eller öka i och med de nya reglerna, återstår att se.

I fjol mördades nära 64 000 tusen personer i landet och en stor del av morden begicks med skjutvapen. I Rio de Janeiro har situationen stundtals varit svår att kontrollera, säger Mauro Fliess.

– Det har varit stora konflikter mellan olika grupper som bidragit till att det är mycket tunga vapen i omlopp, vilket i sin tur orsakar många dödsfall och då är det inte bara kriminella som drabbas. 

Bolsonaro har lovat att slå hårt mot kriminella och återupprätta lag och ordning. Regellättnaden välkomnas därför bland hans supportrar. Men flera kritiker menar att det är fel väg att gå och att situationen kan bli desto svårare att kontrollera med fler vapen i omlopp. 

 Än så länge är polisen i Rio de Janeiro hoppfulla.

– Med Bolsonaro tas vårt arbete på allvar och det kommer ge resultat i framtiden, säger talespersonen Mauro Fliess.