Det värsta massutdöendet kom snabbt

2:16 min

Det värsta massutdöendet i jordens historia skedde snabbare än man tidigare trott och att det började med att skogarna dog ut, visar ny forskning.

Hör mer i Vetandets värld.

Vivi Vajda, professor i paleobiologi vid Naturhistoriska riksmuseet, är en av författarna.

– Det som är intressant med våra resultat är att vegetationen dog väldigt, väldigt abrupt och plötsligt. Det går från skogarna till ingenting, säger hon.

För drygt 250 miljoner år sedan skedde det värsta utdöendet av arter som har skett i jordens historia, över 95 procent av arterna i havet och 70 procent av alla djur på land dog ut.

Orsaken till massutdöendet, tror forskarna, var enorma vulkaner i Sibirien som sprutade ut bland annat koldioxid och tungmetaller under hundratusentals år. Men de flesta studier som tidigare gjorts av utdöendet är från havet.

Forskarna har nu kombinerat klimatmodeller med studier av bland annat pollen och växtdelar från de stora träskskogarna som täckte södra halvklotet innan massutdöendet, och daterat utdöendet där.

Trots att det skedde en långsam klimatförändring mot varmare och torrare klimat, så kollapsade växtriket på land plötsligt, runt 370 000 år innan djuren i havet gick under. Dateringen är kopplad till ett större vulkanutbrott.

Det verkar alltså som att en vulkan i Sibirien orsakade en global katastrof även på land.

– Vulkanismen i Sibirien pågår en lång tid och kommer till en point of no return när jordens feedback inte klarar av det.

I dag är vi inte i närheten av de höga koldioxidhalter som fanns i atmosfären för 250 miljoner år sedan. Men vi släpper ut växthusgaser i en snabbare takt än vulkanerna i sibirien gjorde.

Så att förstå massutrotningen för 250 miljoner år sedan kan enligt forskarna hjälpa oss att förstå hur växt och djurlivet kan reagera på klimatförändringar som orsakas av oss människor.