Gränspolisen slår larm till regeringen

2:19 min

Gränspolisen klarar inte att fullfölja uppdraget med förlängda inre gränskontroller. Resurserna finns inte menar huvudskyddsombudet Ulf Rydström, som nu slagit larm till Justitiedepartimenet

Ulf Rydström har i sin roll som huvudskyddsombud för gränspolisen i region Stockholm fått rapporter om att det inom den rörliga gränspolissektionen saknas personal, lokaler, datorer och telefoner. 
 
– Det är ett totalt haveri, en riktig buklandning av en sådan viktig verksamhet som gränskontroll i Sverige, säger Ulf Ryström. 
 
Efter att problemet påtalats under flera år till gränspolisens ledning, fick han i dag nog och kontaktade Justitiedepartementet.

I mailet skriver han bland annat att det helt saknas resurser för att verkställa regeringen uppdrag. De poliser som sitter i denna rävsax känner stor frustration och mycket obehag , då de vet att de tvingas utföra en arbetsuppgifter de under inga omständigheter klarar av.

I slutet av förra året beslutade regeringen att den inre gränskontrollen skulle fortsätta, alltså att det vid gränsen kontrolleras att personer har rätt att resa in i landet. Anledningen är att det finns ett fortsatt hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten i Sverige.

Justitiedepartementet skriver i en skriftlig kommentar:

”Vi kan inte kommentera en enskild medarbetares obekräftade uppgifter. Vi förutsätter att Polismyndigheten utför arbetet med de återinförda kontrollerna vid inre gräns på det sätt som krävs för att syftet och ändamålet med kontrollerna ska tillgodoses.”

Ekot har talat med Patrik Engström som är chef för gränspolisen på Nationella oeprativa avdelningen inom polisen. Han vill inte låta sig intervjuas och menar att detta är en fråga för regional polis.
 
Robert Lindström är polis, som ofta arbetar vid Värtahamnen i Stockholm. Han berättar om hur de saknar resurser att kontrollera alla som kommer.

– Man kommer hit, det är stöldligor, svart arbetskraft, potentiella terrorister, vad vet jag det står ju inte terrorist i pannan på dom när de kommer hit. Vi vet egentligen inte vilka det är som kommer in i landet.

Som hade stoppats om ni haft resurser att gå igenom deras skäl att komma hit?

– Ja, absolut, säger Robert Lindström.