Italienska provokationer mot Frankrike obesvarade

2:04 min

Frankrike kommer inte svara på de nya provokationer som kommer ifrån Italiens vice premiärminister Matteo Salvini, det sa den franska Europaminister Nathalie Loiseau idag efter att han riktat nya verbala attacker direkt emot president Macron.

– La Legas Matteo Salvini hoppas att fransmännen kan befria sig ifrån en så usel president som Macron och det tillfället kommer vid valet till EU-parlamentet i maj, sa Salvini och tillade att det är vad han jobbar för.

Den andre av Italiens två vice premiärministrar, Luigi Di Maio från Femstjärnerörelsen, har uppmanat EU att införa sanktioner emot Frankrike, eftersom landet som han sa "aldrig har upphört med koloniseringen av Afrika" och är ett av världens rikaste länder på grund av sin politik i Afrika.

Efter den kommentaren kallades Italiens ambassadör upp till utrikesministeriet, men Salvinis nya anmärkningar, tänker den franska regeringen inte svara på.

– Vi kommer inte att delta i en "dumhetstävling", sa den franska Europaministern Nathalie Loiseau vid en presskonferens idag.

Efter att Italien och Frankrike länge varit allierade i Europa, så kommer nu attackerna från den nya italienska regeringen slag i slag.

Bland annat anklagar Italien Frankrike för att inte ta emot tillräckligt många migranter. Och Luigi Di Maio har erbjudit hjälp till den regeringskritiska franska rörelsen de gula västarna.

Medan Matteo Salvini är en ideologisk motståndare till Macron i valet till EU-parlamentet, och hoppas bilda en nationalistisk högerpopulistisk front där, så är Di Maio den svagare parten i regeringssamarbetet. Hans attacker emot Frankrike kan också ses som en kamp emot Salvini som är mycket mer populär.