Stopp för anhöriga som personliga assistenter i Östersund

2:11 min

Funktionshindrade i Östersund som valt kommunen som utförare får inte längre ha anhöriga som personliga assistenter. Det strider mot lagen anser handikapporganisation.

En som drabbas av beslutet är hjärnskadade Sofia Alm Oxelgren och hennes familj i Östersund.

– Kränkande både mot Sofia och oss anhöriga. Jag känner mig misstrodd, att jag inte skulle kunna tillgodose Sofias behov när hon är hemma, säger Sofias mamma, Mona Alm Oxelgren till P4 Jämtland.

Beslutet gör att det är svårt för Sofia att komma hem till familjen på helgerna, på vardagarna bor hon i ett LSS-boende. Det är också många inskolningar av assistenter vilket skapar otrygghet, enligt Mona Alm Oxelgren.

Kommunen motiverar beslutet med att vården ska vara kvalitetssäker.

– Vi ser att det varit svårare för de medborgare som haft en anhörig som anställd att signalera när saker inte fungerat som de ska, säger Lars Liljedahl chef på vård- och omsorgsförvaltningen i Östersund.

Lars Liljedahl anser inte att beslutet strider mot lagen eftersom det finns möjlighet att välja andra utförare än kommunen.

– Du kan dels välja privata utförare, du kan välja kommunen som utförare och du kan välja att själv vara anställare. Är du själv arbetsgivare så väljer du själv vilka du anställer. Så den möjligheten finns absolut, säger han.

Samtliga anhöriganställningar ska vara avslutade vid årsskiftet. Men att fatta ett sådant här beslut strider mot lagen, anser Julia Henriksson som är jurist på handikapporganisationen FUB.

– Jag anser att det strider mot hela poängen med LSS*, säger hon.

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har startat en tillsyn eftersom myndigheten finner beslutet märkligt.

– Kommunen ska nu få en chans att yttra sig och förklara hur de ska kunna leva upp till lagstiftningen, säger utredaren på IVO Maria Johagen.

Vård- och omsorgsförvaltningen har fram till den 15 februari på sig att lämna in sitt svar. 

*LSS=Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.