Städa dig till ”glittrande glädje”

7:52 min
  • Den japanska städgurun Marie Kondos städ- och organiseringsfilosofi har tagit världen med storm. 
  • Metoden går ut på att endast sparar sådant som ger en glädje, "sparks joy". Resten av prylarna slänger man eller ger bort.
  • Hör Filippa Skog om varför hon gillar KonMari-metoden och Maria Farm, psykolog, om vårt behov av att rensa.

Städ- och organiseringsfilosofin har tagit världen med storm.
KonMari-metoden och det är den japanska städgurun Marie Kondo som utvecklat den. Just nu är hon aktuell i en ny TV-serie, där hon hjälper människor att få ordning i röran där hemma. 

Många har anammat hennes filosofi, en av dem är Filippa Skog, som är adminstartör för KonMari-intresserade i Sverige.

– Det går ut på att du ska samla alla dina ägodelar i förutbestämda kategorier, sedan ska du hålla i vart och ett av föremålen som du äger och känna efter om det skänker dig glädje. Gör det det behåller du det, och gör det det inte gör du dig av med det och tackar det för att det har fyllt sitt syfte.

Hur definierar man glädje?

– En del saker har vi för att de är vackra eller för att vi tycker om dem på annat sätt och en del saker har vi för att de är praktiska och skänker oss glädje i vardagen. Tänk ett liv utan strumpor, dammsugare och skiftnycklar, det är ett lite jobbigt liv.

Varför fastnade du för den här städfilosofin?

– Jag har alltid varit intresserad av personlig utveckling, läste boken och blev fast direkt. Jag märkte att det inte bara handlar om att göra iordning hemma, utan att det var en väldigt kraftfull inre resa också att organisera sina saker på det här sättet, säger Filippa Skog.

– På det större planet ska man behålla allt man tycker om, enligt KonMari-metoden, det finns inga regler för hur mycket du får behålla av någonting och det är ingen minimalism på något sätt, utan allt utgår utifrån dig själv. I slutändan har dock de flesta mindre prylar och har då bara de saker kvar som skänker en glädje, fortsätter Filippa Skog.

KonMari-metoden kallas för ”en livsförändrande magi”, och det stämmer enligt Filippa Skog.

– Den ger väldigt mycket på andra plan i livet och du lär känna dig själv väldigt väl, du får gå igenom dina gamla minnen, gamla relationer och förstå varför och hur du äger och konsumerar. Det kan bli väldigt många tankar.

Maria Farm, psykolog, terapeut och författare, förklarar hur KonMari-metoden fungerar på ett psykologiskt plan.

– Det blir ett beteende där vi får stanna upp och tänka till. I den stressade värld vi lever i kan det bli ett sätt att varva ner och stanna upp i hemmet och engagera oss i det lilla. Det kan även vara ett sätt att få kontroll i en värld som är lite kaotisk och lite obehaglig, att få kontroll i den värld som är min och reglera ångesten på det sättet, menar Maria Farm.