Tyskland drar tillbaka räddningsfartyg

2:26 min

Tyskland kommer att dra tillbaka sitt fartyg från operation Sophia på Medelhavet, som är en EU-gemensam operation för att rädda flyktingar och migranter i sjönöd.

– Vi ser hur det italienska kommandot för denna operation sedan månader tillbaka skickar vårt fartyg långt bort på Medelhavet, där det inte finns några smuggelvägar eller flyktingar som kommer, säger den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen till tysk teve.

Hon vill veta vad som då är meningen med uppdraget.

– Det måste politiskt klarläggas, säger hon.

Militärfartygen byts ut var sjätte månad. I början av februari skulle fartyget Augsburg bli avlöst av ett nytt, men Tyskland slår nu på bromsen och sänder inget ersättningsfartyg.

Mandatet för den EU-gemensamma operationen Sophia med just nu tre fartyg till havs – ett spanskt, ett italienskt och alltså tyska Augsburg – går ut den sista mars.

Italiens inrikesminister Salvini vill inte att Operation Sophia förlängs, för i planen står uttryckligen att räddade ska föras till närmsta hamn, vilket oftast är Italien. Han har stängt de italienska hamnarna med motiveringen att det inte finns något avtal mellan EU-länderna hur flyktingarna och migranterna ska fördelas mellan länderna.

– Vad händer om vi räddar människor? Vart ska vi föra dem? Det är den enkla och raka frågan som vi måste få ett svar på, menar försvarsministern Ursula von der Leyen. Den tyska regeringen trycker nu på EU att hitta en lösning.

Flyktingbåtar fortsätter att komma över Medelhavet, många förs tillbaka till det laglösa Libyen, men antalet drunknade har också procentuellt blivit betydligt fler det senaste halvåret.